Lichtenau

De stad Lichtenau ligt met zijn 15 dorpen in het schitterende natuurpark Teutoburger Wald/Eggegebirge en aan de overgang naar de Paderborner hoogvlakte.
Hier ontdekt u “lichte Auen”, veelzijdige landschappen, een grote rijkdom aan historische bouwwerken en een levendige cultuur.

Maak kennis met unieke beschermde natuurgebieden die zich over weidse vlaktes hebben uitgestrekt. Waar u actief bezig kunt zijn, maar ook kunt ontspannen. In Lichtenau kunt u het veelzijdige landschap ontdekken: met prachtige wandelroutes, zoals de Sintfeld-Höhenweg, de Altenau-Wanderweg en de Wilderer-Wanderweg, of op het zadel met goed bewegwijzerde fietsroutes.
Tijdens uw fiets- of wandeltocht maakt u kennis met zandstenen klippen, heidevelden en het veenlandschap, dat zacht over het gure karstlandschap glijdt. Het landschap wordt doorboord door talrijke rivieren, die voor romantische dalen zorgen, zoals het geliefde recreatiegebied Altenautal.

Hunebedden uit de vroege steentijd, de historische Spieker in Atteln, de middeleeuwse Wüstung en het in Europa unieke zinkviooltje in de “Bleikuhlen” van Blankenrode: samen met de barokke bedevaartkapel in Kleinenberg en het augustijner-kanunnikenstift in Dalheim getuigen zij van een roerige geschiedenis.

Informatie

Logo Lichtenau

Lichtenau met

 • Asseln
 • Atteln
 • Blankenrode
 • Dalheim
 • Ebbinghausen
 • Grundsteinheim
 • Hakenberg
 • Henglarn
 • Herbram
 • Herbram-Wald
 • Holtheim
 • Husen
 • Iggenhausen
 • Kleinenberg
 

Hoogtemeters/inwoners
180–400 m NAP
10.577 inwoners

Contact
Touristik-Information Stadt Lichtenau
Lange Straße 39
33165 Lichtenau
Tel. +49 5295 9988 41
Fax +49 5295 8970
Stuur een mail
Bezoek de website

 

Kaart Lichtenau

Waar cultuur en traditie samenkomen

Het klooster Dalheim – Landesmuseum voor kloostercultuur – is met zijn schitterende tuinen en afwisselende tentoonstellingen zeker een bezichtiging waard. Tip: in augustus vindt hier de “Dalheimer Sommer” plaats, een cultureel festival met eersteklas theateroptredens en concerten. Ook de moeite waard zijn de jaarlijkse kloostermarkt en de bekende bedevaart met de religieuze vertolkingen in Kleinenberg. Om het jaar vindt er in Lichtenau tijdens het eerste weekend van oktober de “Wildschütz-Klostermann-Markt” plaats. De thema’s natuur, bos, wild en regeneratieve energie staan dan centraal en laten u kennismaken met de energie van de toekomst.

In Lichtenau beleeft u niet alleen traditie en cultuur, maar ook de toekomst: met ’s werelds eerste technologie- en onderzoekscentrum voor duurzame energie heeft Lichtenau zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een belangrijke plek voor de energie van de toekomst.
Hier in Lichtenau/Westfalen ontstond begin jaren ’90 het destijds grootste windpark van Europa.

Lichtenau – 15 dorpen – een stad: Lichtenau biedt u een hoop culturele, historische en toekomstgeoriënteerde mogelijkheden voor een spannend verblijf.

 

Bezienswaardigheden en attracties

 • Steenkamergraven

  Steenkamergraven

  De weg komt voorbij meerdere grote steenkamergraven die in het Neolithicum (2500-2000 v. Chr.) door de inheemse bevolking, neolithische landbouwers, als gemeenschappelijke graven gebouwd werden. De grafkamers waren met stenen platen afgedekt en voor 2/3 door grafheuvels overwelfd.

  Meer ontdekken
 • Stuwmeer Husen

  Stuwmeer Husen

  In juli 1965 was er in het Altenaudal een extreem hoogwater dat enorme schade heeft aangericht. Om de bevolking te beschermen, werd er bij Lichtenau-Husen een waterreservoir gebouwd dat tegenwoordig een drukbezocht recreatiegebied is.

  Meer ontdekken
 • Amerungen-kapel

  Amerungen-kapel

  Aan de samenvloeiing van Altenau en Holtheimer Wasser bereikt de wandelaar een mooi gebouw in barokke stijl: de Amerunger kapel oftewel de Annenkapel. Het huidige gebouw werd in 1669 in plaats van de vervallen kerk van prins-bisschop Ferdinand von Fürstenberg gebouwd. De kapel is jaarlijks de eerste zondag van augustus het doel van vele bedevaarders uit Soratgau en Sintfeld.

  Meer ontdekken
 • Pakhuis in Atteln

  Pakhuis in Atteln

  Het Attelner pakhuis, gebouwd in 1588, is een gerestaureerd vakwerkhuis uit de Wezerrenaissance en behoort tot de bekendste monumenten van het Paderborner Land...

  Meer ontdekken
 • Stadsresten Blankenrode

  Stadsresten Blankenrode

  De voormalige stadsburcht Blankenrode is van belangrijk archeologisch belang. Geschiedkundigen noemen het oude Blankenrode „de ...

  Meer ontdekken
 • Natuurbad Altenautal

  Natuurbad Altenautal

  Het Naturbad Altenautal biedt pure natuur - genesteld in de bossen en weiden van de idyllische Altenautals. Het Naturbad Altenautal nodigt waterliefhebbers uit voor een speciale verkoeling in een natuurlijke sfeer.

  Meer ontdekken
 • Stichting Klooster Dalheim. LWL-Landesmuseum voor kloostercultuur

  Stichting Klooster Dalheim. LWL-Landesmuseum voor kloostercultuur

  Na meer dan 800 jaar bewogen geschiedenis, huisvest het voormalige Dalheim Klooster tegenwoordig het enige Duitse staatsmuseum voor kloostercultuurgeschiedenis. Bezoek het LWL Klooster Dalheim.

  Meer ontdekken
 • Maria-bedevaartskerk Kleinenberg

  Maria-bedevaartskerk Kleinenberg

  Lichtenau-Kleinenberg is een oud titularisstadje en een geliefd bedevaartoord. Tijdens de bedevaart, bijna zo oud als de plaats zelf, ...

  Meer ontdekken
Footerleiste

Adres

Touristikzentrale Paderborner Land e. V.
Königstraße 16
33142 Büren
Tel. +49 5251 3088111
Fax +49 5251 308898199
Stuur een mail

 
Teutoburger Wald
Service Qualität Deutschland
Logo Kreis Paderborn
Naturpark Teutoburger Wald / Eggegebirge
 

Telefoon

+49 (0) 5251 3088111

Stuur een mail

Zoeken

Social Media

FacebookTwitterInstagram
 

Gegevensbescherming

Deze website maakt gebruik van externe componenten, b.v. lettertypen, kaarten, video's of analysetools, die allemaal kunnen worden gebruikt om gegevens over uw surfgedrag te verzamelen.
Gegevensbescherming informatie