In Altenbeken draait alles om de spoorweg

Wie de naam Altenbeken hoort, denkt vaak aan de spoorweg. Niet vreemd, want de gemeente is nauw verbonden met de geschiedenis van de spoorwegen. Deze is vrijwel overal voelbaar, met name omdat hier veel generaties hun boterham bij de spoorwegen hebben verdiend. Om het jaar in juli komt de geschiedenis tot leven. Tijdens het “Viaduktfest” (30 juni t/m 2 juli 2017) kunnen er historische stoom- en diesellocomotieven, grote en kleine stoom- en andere spoorwegmachines worden bewonderd.
Altenbeken staat ook bekend om zijn bijzondere natuur. De gemeente ligt tenslotte midden in het grootste natuurpark van Noordrijn-Westfalen, het natuurpark Teutoburger Wald/Eggegebirge. Onderweg over de “Viadukt Wanderweg” maakt u kennis met de spoorweggeschiedenis van Altenbeken. Indrukwekkende viaducten, bruggen en tunnels, en zelfs een historische stoomlocomotief kenmerken deze 30 kilometer lange kwaliteitsroute.
Rond Altenbeken ligt het circa 2600 ha grote beschermde natuurgebied “Egge-Nord”: in Duitsland het grootste areaal buiten een nationaal park dat de ontwikkeling van beukenbossen stimuleert. Er zijn maar weinig plekken waar oude beukenbossen op zo’n indrukwekkende wijze tot hun recht komen als in het “Naturerbe-Wald” bij Altenbeken.
Via slingerende weggetjes geraken wandelaars en natuurliefhebbers bij dit toekomstige oerbos.
De oplettende bezoeker ontdekt misschien wel een schuwe bosbewoner: een oehoe, een zwarte ooievaar, wilde katten en verschillende vleermuissoorten hebben hier een schuilplek gevonden.

Informatie

Logo Altenbeken

Altenbeken met
Buke en
Schwaney

Hoogtemeters
421 m NAP

Inwoners
9.192 inwoners

Contact
Tourist-Information Altenbeken
Bahnhofstraße 5a
33184 Altenbeken
Tel. +49 5255 12031
Fax +49 5255 120033
Stuur een mail
Bezoek de website

 

Kaart Altenbeken

Bezienswaardigheden en attracties

 • Mariengrotte

  Mariengrotte

  Na zo´n 16 kilometer bereikt u op een idyllisch pad tussen Dorfkump met haar schepstelen aan de Wiesenweg en de opgraafplaats "Alte Dionysiuskirche" in de historische dorpskern van Buke een echt juweeltje: de Mariengrotten aan de Eichborn. Veel vrijwilligers hebben de Eichborn-Hohlweg uitgegraven en de oude drinkplaats opnieuw geactiveerd.

  Meer ontdekken
 • Uitzicht Sommerberg Altenbeken

  Uitzicht Sommerberg Altenbeken

  De wandeling loopt verder over de Sommerberg - een mooi uitzicht over de ingang van de 1640 m lange en in 1864 voltooide Rehbergtunnel. Geniet u van een prachtig panorama en beleef de spoorweggeschiedenis van Altenbeken van dichtbij.

  Meer ontdekken
 • Uitzicht

  Uitzicht

  Vanaf het platform boven Altenbeken hebt u een fantastisch uitzicht over het grote spoorwegviaduct. Beleef (en fotografeer) hoe moderne (goederen)treinen - en wie weet ook wel historische stoomlocomotieven - over het imposante viaduct langzaam het station van Altenbeken binnenrijden.

  Meer ontdekken
 • Museumlocomotief

  Museumlocomotief

  De geschiedenis van Altenbeken is nauw verbonden met de stoomlocomotief. Niet verrassend dus, dat een bijzonder mooi exemplaar zijn ...

  Meer ontdekken
 • Max- en Moritz-bron

  Max- en Moritz-bron

  Langs de „Viaduct Wandelweg“ bereikt men via Driburg een verfrissende rustplek. Via een smal steegje stuit de wandelaar op een ...

  Meer ontdekken
 • Groot viaduct Altenbeken

  Groot viaduct Altenbeken

  Het grote viaduct Altenbeken - het is een bijzondere ervaring om met de fiets het imposante bouwwerk te ontdekken. Het grote viaduct Altenbeken is de grootste kalksteenbrug van Europa met een lengte van 482m en een hoogte van 35m.

  Meer ontdekken
Footerleiste

Adres

Touristikzentrale Paderborner Land e. V.
Königstraße 16
33142 Büren
Tel. +49 5251 3088111
Fax +49 5251 308898199
Stuur een mail

 
Teutoburger Wald
Service Qualität Deutschland
Logo Kreis Paderborn
Naturpark Teutoburger Wald / Eggegebirge
 

Telefoon

+49 (0) 5251 3088111

Stuur een mail

Zoeken

Social Media

FacebookTwitterInstagram
 
Diese Webseite verwendet Cookies. Durch die Nutzung der Webseite stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Datenschutzinformationen